Progressum

Kiruna är en stad som växer på alla sätt. LKAB, med sin mer än sekellånga historia i området, lade grunden till Kiruna och dess utbyte med omvärlden. Infrastrukturen är på plats och vi har flera internationella verksamheter med Esrange rymdcenter i spetsen och en stor turistnäring som nyttjar kommunens natur. Vi erbjuder både norrsken och midnattssol i kombination med fantastiska vandringsmöjligheter, kanotfärder, skoter- eller ridturer.

Nytt liv i Kiruna

En kommun som tidigare levt av en stor arbetsgivare och kommunal service behöver tid att ställa om. Kiruna följer med i utvecklingen och vill locka företag med visioner för en hållbar utveckling att skapa en bas för ny verksamhet och nya arbetstillfällen. Med fler människor i kommunen och högutbildade arbetstagare följer krav på mer service och kultur. I Kiruna finns utrymme för etablering av alla typer av företag. Om man gillar naturens stillhet och rejäla kontraster mellan ljus och mörker är Kiruna ett självklart val. Vi har plats för dig.

Artiklar

Företagsklimatet i Kiruna

Svenskt Näringsliv, branschorganisationen för Sveriges företag, genomför varje år en undersökning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. I topp år 2021 ligger Vårgårda kommun i Västra Götalands län, tätt följd av några andra mindre kommuner. Solna har också legat bra till de senaste åren. Vi måste tyvärr erkänna att Kiruna inte ligger bland de främsta, snarare tvärtom. Riktigt vad det beror på kan vi inte svara enkelt på. Det är som alltid en rad faktorer som samlat sett betyder mycket för nya, mindre företag, som kommunen ännu inte riktigt kan svara upp till. Det som Svenskt Näringsliv bedömer är bl.a. kommunens ...
Läs mer

Turism i Kiruna

Ishotellet behöver ingen närmare presentation. Det lockar besökare året runt med många aktiviteter, förutom den sensationella uppbyggnaden av hotellet med is från Torne älv, som uppstår på nytt varje år. Men Kiruna har plats för mycket mer – för dig med ambitioner riktad mot turism, äventyr och upplevelser.

Kiruna

Rymden lockar

Ju mer vi studerar astronomiska fenomen, desto mer väcks fascinationen. Regelbundna kretslopp i kombination med oväntade upptäckter och fenomen. Kiruna kommun har sedan 1957 utgjort basen för studier och forskning av inte minst norrskenet. Samverkan med Luleå universitet och Institutet för rymdfysik ger Kiruna en internationell prägel av samarbete med rymden i fokus. Runt denna verksamhet finns utrymme för utbyggnad och förnyelse av alla servicenäringar. Vi har space!