Fotbollsdamer och näringsliv i nytt samarbete

Kiruna FF:s och Piteå IF:s damlag jobbar nu tillsammans för att utveckla fler talanger bland spelare och ledare. En satsning som sker i nära samarbete med näringslivet i Kiruna och regionen.

– Piteå IF är ju ett av Sveriges absolut bästa lag och en bra utvecklingsmiljö för våra talangfulla tjejer i Kiruna, säger Kiruna FF:s tränare Hansi Björnström.

– Kiruna FF har flera mycket stora talanger på landslagsnivå och vi hoppas att tillsammans med Kirunas duktiga ledare kunna vaska fram ännu fler, säger sportchefen Leif Strandh, Piteå IF.

Samarbetet handlar både om utveckling av spelare och ungdomsledare, där tränarstaberna ska ha gemensamma utbildningar och utbyte av erfarenheter. Kirunas unga damlag kommer att träna tillsammans med Piteå IF i sommar, följa förberedelserna inför någon av matcherna i allsvenskan och ges möjlighet att spela tillsammans med PIF:s/Sparbanken Nords F19-lag.

– Tjejerna är jättepositiva och för oss i Kiruna FF innebär samarbetet dels att vi får bättre förutsättningar att behålla dem i Kiruna längre, dels att vårt damlag blir mer slagkraftigt. Det är ju många klubbar som drar i våra talanger, men vi vill att de ska spela med Piteå IF i damallsvenskan, säger Hansi Björnström.

– Vi hoppas givetvis att Kirunas talanger trivs hos oss i Piteå. Tillsammans kan vi utveckla damfotbollen i hela länet och befästa vår ställning i den svenska eliten, säger vice ordföranden Håkan Linneruth.

– Ett mycket bra initiativ som alla vinner på; spelare, ledare och fotbollen i länet och hela landet. Det här ska vi följa med stort intresse, säger Jörgen Eriksson, vice ordförande i Svenska Fotbollsförbundet.

Samarbetet initierades av en diskussion mellan Kirunas näringslivsbolag Progressum och Sparbanken Nord, en av Piteå IF:s sponsorer, som nu även stöttar detta initiativ.

– Jag berömde Sparbanken Nord för deras engagemang i Piteå IF och berättade om Kiruna FF:s talanger och duktiga ledare. På den vägen är det, säger Progressums vd Tony Järlström.

– En av våra viktigaste utmaningar i regionen är att behålla fler unga tjejer och ge dem chansen att utvecklas. Och som regionens bank ser vi också att detta samarbete kan ge fler affärsmöjligheter mellan näringslivet i Kiruna och Piteå, säger Sparbanken Nords vice vd Kjell-Åke Nilsson.