Hej, hängläppar. Upp med hakan.

I veckans krönika i Nya Kirunabladet gläds Progressums vd Tony Järlström åt att spaden nu ska i backen för nya Kiruna stadshus. Han skickar också en passning till de dysterkvistar som misströstat.

Äntligen!
Spaden ska i backen för vårt nya stadshus i Kiruna. En oerhört viktig signal för framtidstro och fortsatt utveckling. Dags för alla hängläppar att vrida upp mungiporna.
När jag för fem år sedan fick förmånen att jobba med Kirunas näringslivsutveckling och tillväxt, slogs jag av den framåtanda som fanns hos så många engagerade kirunabor. Samtidigt blev jag oerhört förvånad över att de röster som hördes mest, var från dem som trodde tvärtom. Hängläppar som, trots att alla pilar pekade uppåt, gnällde på allt och alla: ” Det blir inget av stadsomvandlingen. Och blir det nåt, så går det åt h-vete ändå. Det tar för lång tid, vi har inga bostäder, ingen vill flytta hit osv”.

Under åren har jag därför ägnat en stor del av min tid åt att i alla sammanhang, i och utanför Kiruna, predika Kirunas konkurrenskraft och fantastiska förutsättningar. Och jag har fått det bekräftat många gånger om, vid alla möten med våra duktiga företag, kreativa ungdomar och, inte minst, med de nya kirunabor jag mött.

Klara fakta om köpkraft i Sverigetopp, välmående företag, låg arbetslöshet, investeringar i miljardklassen och – jodå – även nya bostäder, har visat att vi, som tror på framtiden, haft rätt. Och stadsomvandlingen är vår nya basnäring i 10-15 år framåt, minst. Nu jobbar Progressum tillsammans med Kiruna kommun för att hjälpa våra företag i Kiruna att få ta del av alla nya affärsmöjligheter.

Pilarna pekar fortfarande uppåt. Visst, LKAB ska spara en miljard, vilket drabbar anställda, underleverantörer och andra näringar. Samtidigt investerar man sex miljarder i Europas största gruvprojekt i Svappavaara och har hittat nya, spännande malmfyndigheter.

Space Kiruna, där Kirunas alla rymdaktörer deltar, har fått starkt genomslag i den nya nationella rymdutredningen för en miljardsatsning på att skjuta upp små satelliter i omloppsbana från Esrange. Det kan skapa mer än 500 nya jobb i regionen. Progressum samordnar arbetet, där vi har uppvaktat och haft besök på Rymdcampus av både minister, landshövding och rymdutredaren själv – och det har gett resultat. Så blir det ofta när vi jobbar tillsammans i Kiruna.

Besöksnäringen är också en basnäring i stark tillväxt. Våra vackra fjällanläggningar har haft rekordmånga gäster, trots en regntung sommar. Och Kiruna Lappland, vårt duktiga destinationsföretag, berättar om nya, stora marknadssatsningar. Härligt.

Kiruna är på gång. Just därför, har jag den senaste tiden förvånats över att hängläpparna tagit sats igen; i olika forum, på sociala medier mm. Det är ingen hejd på eländet. Minsta frågetecken i det mycket komplexa arbetet med stadsomvandlingen, målas upp som stora orosmoln: ”Titta här, vad var det jag sa. Det blir inget, bäst att flytta.”

Kära hängläppar, ni har fel. 350 nya kirunabor sedan 2013 har rätt. Vi växer mest i länet. Så upp med mungiporna och låt oss tillsammans hurra när PEAB:s stora byggkran för vårt nya stadshus är på plats.

Jag blir glad av:

– Att träffa ett 20-tal engagerade lärare och skolchefer på Hjampis för att dra igång Ung Företagsamhet/UF i skolan.

– Att den första snön fallit i Kirunafjällen. Snart dags att dra på sig pjucken igen.

TONY JÄRLSTRÖM, vd på näringslivsbolaget Progressum. Obotlig optimist och motståndare till hängläpparnas parti.