Norrskenet har lockat, skrämt och förtrollat våra sinnen i alla tider. Men forskning kring fenomenet påbörjades under 1800-talet. När Kiruna Geofysiska Observatorium grundades 1957, tog forskningen ny fart och i dag förstår man mer om vad som sker på himlavalvet.
Norrbotten, med Kiruna i spetsen, är den plats där man säkrast får syn på norrsken under mörka och stjärnklara nätter. Man kan se det från september ända fram till april. Här finns turistanläggningar som erbjuder turer nattetid – med initierade ledare, men du kan egentligen själv bara gå ut och spana. Polarnatten bjuder på många typer av ljusfenomen som alla kallas norrsken, eller Aurora Borealis, som det heter på latin.
Den vanligaste typerna har en bågform eller en koronaform (strålar utifrån en samlad punkt) men under de mest sprakande norrskenen fylls hela himlen av många färger och vidunderliga former. Du kan se norrsken i gröna, röda, purpurfärgade och blå nyanser.
Hur uppstår norrsken egentligen?
Solen ger energi till små, laddade partiklar som rör sig ovanför jordens atmosfär. (Atmosfären är det tunna gashölje som omger jorden, från 100 km upp till ca 10 000 km höjd.) Partiklarna rör sig i stor hastighet och de får extra kraft av solvinden. En del av dessa partiklar fångas upp av jordens magnetfält, och de styrs mot jorden syd- och nordpol. Färgerna som uppstår beror på vilka slags atomer som partiklarna kolliderar med, och den hastighet och laddning som atomerna har. Oftast är det syre – och kväveatomer som kolliderar med partiklarna. Det mest intensiva norrskenet ligger på ca 100 km höjd, alltså den del av atmosfären som ligger närmast jorden. Men det kan visa sig upp mot 1 000 km höjd.
Polarnattens totala motsats är polardagen, dvs. perioden med midnattssol. I Kiruna, som ju ligger ovanför polcirkeln, är solen synlig i 47 nätter. Från den 27 maj till den 14 juli går solen inte ned bakom horisonten, men det är väldigt ljust både före och efter de dagarna, så man brukar säga att Kiruna har 100 dagar utan nätter. Man ser midnattssolen var man än är i regionen, men bäst från en hög punkt, t. ex. ett berg. Det är magiskt att stanna uppe i den intensiva natten – det måste bara upplevas!
Hur kommer det sig att vi ser solen dygnet runt?
Jorden rör sig runt sin egen axel, ett varv på ett dygn, men också ett varv runt solen på ett år. Det går fort, ändå märker vi det knappt. Vår färd runt solen sker i 108 000 km/h. Märkligt, eller hur? I norra Lappland färdas vi, på grund av jordens vridning runt sin egen axel under ett dygn, i 600 km/h. Konstigt att vi upplever att vi ligger stilla i sängen …
Jordaxeln lutar och eftersom jorden lutar mot solen under sommarhalvåret, och solen under ett dygnsvarv aldrig försvinner ner vid horisonten här uppe i Norden, ja – då ser vi solen hela tiden. Tidigare och senare förändras vinkeln i förhållande till solen, beroende på både jordens omloppsbana runt solen och jordens eget dygnsvarv. Låter det knepigt får du kika på en film på t.ex. youtube.
Det allra bästa är dock att uppleva det i verkligheten. Vi i Kiruna är stolta över att bo på denna plats – med både norrsken och midnattssol. Välkommen hit!