Det nordliga läget, med stora skillnader mellan mörka och ljusa årstider, mellan värme och kyla, gör Kiruna intressant för många turister från världens alla delar. De stora ytorna, skönheten i landskapet, Torne älv och ishotellet, men också tillgängligheten, har gjort Kiruna till en världsattraktion. Heldags- och halvdagsturer med snöskoter, hundsläde, ridhästar eller apostlahästar finns att välja mellan, för den äventyrssugne. Nattliga vandringar är särskilt populära, vintertid lockar norrskenet och sommartid den strålande midnattssolen.
Stadsomvandlingen drar också mycket uppmärksamhet till sig. Ingen har någonsin flyttat så många byggnader i en stad. Den berömda och speciella, nästan kvadratiska träkyrkan var en känd turistattraktion redan tidigare, men t.o.m. den ska flyttas. Vi hoppas att processen blir till en dokumentär, för omvärlden visar stort intresse för saken. Den berömda altarmålningen av Prins Eugen, med sitt strålande ljusflöde ner över en träddunge, måste visas särskild omsorg vid flytten. Ännu vet vi inte riktigt hur det ska gå till. Här en länk om flytten av kyrkan
Men kulturen lockar också. Kiruna kommun har en av de största samlingarna av de kända konstnärerna under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet, t.ex. Anders Zorn, August Strindberg, John Bauer, Albert Engström, Prins Eugen och Carl Wilhelmson. Det var gruvdisponent Hjalmar Lundbohm som byggde upp samlingen, och hans brorson donerade den senare till Kiruna kommun. Kommunen delar varje år ut ett välrenommerat pris, Kirunastipendiet, tillsammans med Kiruna Konstgille. Håll ögonen öppna för årets utställningar i Konstmuseet i Norr och Kiruna Konsthall.
Ni har kanske sett ”Bastubaletten”, fem män från Tornedalen som dansar med bastun som utgångspunkt. Det blev tv-serie av det hela, och urtypen för den tystlåtne och fyrkantige mannen i norr fick sig en knäck. Vi har också mött en skönsjungande gruvarbetare i Talang, så ni ska inte tro att de som lever och arbetar i Norrbotten inte har ett levande inre och yttre kulturliv. De är kanske bara lite mer fåordiga än människor i de södra delarna av Sverige. Inte utan charm. Det kan ge lite lugn åt stressade storstadsbor. Dans i Norrbotten har fler ansikten än dessa herrar, det är bara att börja utforska på egen hand.
Samerna, urfolket i norr, har fått betala ett högt pris för exploateringen av naturresurserna i norr. Vi förknippar ofta samer med rennäring, och den kan du som turist ta del av genom särskilda turer och upplevande av renskötsel för en dag. Men samernas liv är mycket mer än så. Med lagstiftandet i ryggen, för samerna är både ett urfolk och ett folk med minoritetsspråk som nuförtiden har särskilda rättigheter. Sápmi, området som omfattar fyra länder där samer bor i dag, består av hela norra delen av Nordkalotten, från ryska Kolahalvön ner till norra Dalarna.
Man önskar inom Sametinget att få till stånd en samisk förvaltning av det samiska kulturarvet. I dag sker detta förvaltande av flera olika svenska myndigheter. Men vem förvaltar och förmedlar kulturarvet bättre än samerna själva? Då skulle man kunna värna de samiska kulturmiljöerna och vägleda ägarna av dessa områden, och också hjälpa till att förmedla kunskapen om samerna, på samma sätt som samerna får göra både i Finland och Norge. Progressum stöder saken och hoppas att regeringen tar ett beslut i frågan inom kort.
Vi skriver inte mycket om Ishotellet. Det lever sitt eget lockande liv sedan den blygsamma starten 1989. Det är en gnistrande konstupplevelse och ett äventyr på samma gång. Det får man bara inte missa, när man beger sig till Kirunas högintressanta turistlandskap.
Till sist: Alla nyskapande, men samtidigt hållbara och bärkraftiga initiativ välkomnas. Kiruna har plats för fler turistmål.