Unga entreprenörer visar vägen

På måndag smäller det. Riksfinal för UF, Ung Företagsamhet i Stockholm. Kiruna har två tävlande i finalen, UF-laget HeatProof och David Calås, årets UF-lärare i Norrbotten. Håll tummarna, skriver Progressums vd Tony Järlström i veckans krönika i Nya Kirunabladet.

Kiruna har många kreativa, framgångsrika företagare och förebilder. Men hur är det ställt med återväxten? Jo, tack. Alldeles förträffligt.

Förra läsåret hade Kiruna 1 (ett) UF-företag på Hjalmar Lundbohmsskolan, Hjampis. Detta läsår är det 16! Det är resultatet av ett nära samarbete mellan skolan, kommunen, näringslivet och UF, Ung företagsamhet i Norrbotten. Och givetvis tack vare många engagerade elever och lärare på Hjampis.

Jag har haft förmånen att vara mentor åt och följa UF-laget, HeatProof, med fyra mycket driftiga tjejer som utvecklat en helt ny produkt, en hållare för locktänger. Ni vet den där som man ständigt bränner sig på och ofta gör fula märken på stolar och bord.

HeatProof har både utvecklat affärsidén, skrivit affärsplan, kreerat logotypen, tagit fram en prototyp och nu tillverkat och sålt hundratals hållare till kunder i när och fjärran. Så vann man också välförtjänt pris som Årets produktutveckling vid regionfinalen i Boden och kvalificerade sig till riksfinalen. Två andra UF-lag från Kiruna, ChargeIT och Flowers for You, tog även fina placeringar i regionfinalen.

Utveckling och framsteg kommer inte av sig självt; det behövs idérika och uthålliga eldsjälar som brinner för sina idéer och lyckas engagera andra att jobba för samma goda sak. Som den unge ekonomiläraren David Calås på Hjampis. Och projektledaren Jessica Sörmling, på UF i Norrbotten.

David har genom sin entusiasm och drivkraft inspirerat och peppat elever, lärare, skolledning att lyfta Ung företagsamhet på Hjampis. Och Jessica har, med massor av energi och spring i benen, kompletterat med UF:s smarta utbildningsprogram för elever och lärare.

Till nästa läsår vill David tillsammans med sina företagsamma rektorer utveckla Ung företagsamhet ytterligare, och involvera ännu fler elever och lärare. Man har också goda idéer om nya, kreativa utbildningsmiljöer och hur samarbetet mellan skolan och näringslivet kan bli ännu starkare, t ex genom ett gemensamt näringsliv/branschråd som ska jobba för och synliggöra praktisk samverkan mellan skola och näringsliv.

Detta ska förhoppningsvis leda till nya mötesplatser och aktiviteter där elever får delta i, möta och själva inspirera företagen i Kiruna. För ni tror väl inte att det bara är eleverna som växer av sina kontakter med äldre mentorer? Själv har jag lärt mig massor som mentor åt HeatProof och andra unga entreprenörer under åren.

På måndag och tisdag åker jag och mina duktiga medarbetare Camilla Kruukka och Tommy Lahti ner till riksfinalen i Stockholm för att stötta och heja på våra tävlande från Hjampis. Visst håller ni tummarna tillsammans med oss?

Jag blir glad av:

– Att Kiruna Lappland är näst högst rankat bland amerikanska turister som vill komma till Sverige. Det bådar gott för vår kreativa besöksnäring.

– Att fiskesäsongen snart börjar igen. Skidorna har bytt plats med flugspöet i förrådet.

TONY JÄRLSTRÖM, vd på näringslivsbolaget Progressum. Ser fram emot återföreningen med ”gamla” forsrännare i Jukkas.